facebook   insta   yt color       

Az eseménysorozat keretén belül filmvetítésre, tánctanulásra, népdaltanulásra és koncertre is sor kerül, mindezt pedig fergeteges táncház zárja.
 
? Péntek – május 13. 
19:00 Isteni kéz – filmbemutató/vetítés és beszélgetés László Barna rendezővel

Csángálót, a világhírű erdélyi brácsást kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagyja. Az idős mester keze visszafordíthatatlanul remegni kezd. Az a zenész, aki kezéből kiejti a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási Banda tagja. Dumnezeu, a bandavezér prímás kizárja őt a zenekarból, amelyben egész életében játszott. Bár elképzelhető, hogy Csángáló Parkinson-betegsége gyógyítható, abban az archaikus világban, amelyben ő él, s amely csak Isten segítségét fogadja el, egy agyműtét teljesen elképzelhetetlen. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája, továbbviszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az Isteni kéz segíthet...
Rendező: László Barna
Szereplők: Mezei Ferenc „Csángáló”, Jámbor István „Dumnezeu”, Mezei Bálint
Operatőr: László Barna
Vágó: Kővári Szabolcs Olivér, ifj. Petróczy András
Zene: Hodován Milán
Producer: Sós Ágnes
Gyártó: Picture Lock Coproduction, DokuArt BT
 
Helyszín: Maros Művészegyüttes terme, 1848-as sugárút 47. szám
 
? Szombat – május 14.
10:00 -17:00  Népdaléneklő Mesterkurzus Nyitrai Marianna népdalénekes-néprajzkutatóval
 
Szászcsávást a Kis-Küküllő mentén, a környékbeli vegyes etnikumú lakosság „kicsi Magyarországként” emlegeti. Nem véletlen, hiszen a száz százalékában református magyarok lakta település a századok során gyönyörű zenei-táncos örökséggel gazdagította a Maros-Küküllők vidékét. Méltán híres zenekarukat és azok családjait a múlt század derekán telepítették át a szomszédos Haranglábról, hogy mulatságaikat, ünnepeiket szolgálják zenéjükkel. A csávási énekes hagyomány azonban a kiváló helyi szerveződésű Harmónia énekkar megalakulásával is bővült. Egyházi többszólamúságuk így nem csak a templomban, de a színpadokon is zengett.
Kurzusunkon hagyományaikon keresztül népdalaikkal is megismerkedünk a falu kiváló énekese Erdős János és felesége, Judit néni tolmácsolásában.
 
Helyszín: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Marosvásárhely, Sáros utca, 1. szám

A mesterkurzus keretén belül Szászcsávás énekes és táncos szokásai címmel néprajzi ismeretterjesztő előadást tart Nyitrai Marianna, amit beszélgetés követ meghívottainkkal, a szászcsávási Erdős Jánossal és Judittal.
Célcsoport: népdalt oktatók, pedagógusok, népdalénekesek. Népdalt kedvelőket is várunk a helyek függvényében, mivel a helyek száma korlátozott
Alsó korhatár: 15 év
Jelentkezés az űrlap kitöltésével: https://shorturl.ae/Olhvy
A mesterkurzuson a részvétel ingyenes.
 
10:00 -18:00 Táncoktatás Tőkés Csaba Zsolttal és párjával, Edittel
 
A szászcsávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai. A világhírű jelző nem tekinthető túlzásnak, hiszen a zenészek a világ számos országában koncerteztek már, emellett nagy szolgálatot tettek a táncházmozgalomnak is. A 2022. május 14-én tartott tánckurzuson a szászcsávasi banda tánca és zenéje fog előtérbe kerülni. Ezek a zenészek nemcsak zseniális muzsikusok, hanem kiváló táncosok is. Az ők táncukat fogjuk áthatóbban tanulmányozni a résztvevőkkel közösen.
10:00-14:00 - táncoktatás – szászcsávási táncok
14:00-16:00 – ebédszünet
16:00-18:00 - táncoktatás – szászcsávási táncok
Célcsoport: haladó néptáncosok
A helyek száma korlátozott.
Részvétel: 30 lej/fő, pároknak: 50 lej
Alsó korhatár: 14 év
Jelentkezés az űrlap kitöltésével: https://shorturl.ae/cy80I
 
 Helyszín: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Marosvásárhely, Sáros utca, 1. szám
 
20:00 Koncert - Nyitrai Marianna és az Üsztürü
Meghívott adatközlő fellépők: Erdős János „Dádá”, felesége Erdős Judit
 Helyszín: Jazz&Blues klub- Sörház (Sinaia) utca, 3. szám
21:00 Táncház – muzsikál az Üsztürü
 Helyszín: Jazz&Blues klub- Sörház (Sinaia) utca, 3. szám
 
Az esemény részleteiről érdeklődni lehet Szentgyörgyi Andreánál a 0772-072.269 telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen.
A plakáton szereplő fotókat készítette: Galán Géza, Nyitrai Marianna, László Barna
 
 
A4 online plakat 01
 

 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top