facebook   insta   yt color       

Emlékidézésre gyűltünk össze az Erdélyi Hagyományok Házában 2023. április 20-án, egy csaknem félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére. A táncházmozgalomra épült Kaláka a Román Televízió Magyar Adásának egyik legjelentősebb műsora volt. A három év, 1977. november 21. és 1980. október 24. között elkészült kilenc adásnak mindmáig meghatározó jelentősége van abban, hogy a résztvevő több száz középiskolás diákkal több százezer néző figyelmét ráirányította az erdélyi/romániai magyarság szellemi és tárgyi örökségére. Együtt tapasztaltuk meg a néphagyományok megtartó erejéhez való lelki kötődést. A Kaláka – kimondatlanul – szembefordult a ‘70-es évek közepétől erősödő, a nemzeti tudatot kioltani szándékozó romániai kultúrforradalommal.
Élő tér teremtődött meg beszélgetésünk során a közönséggel, amit az RTV archívumában megtalálható filmtöredékek és videófelvételek is megerősítettek. Nehéz idők voltak akkor is, de a közösségbe behozott szentség odaadásból, hűségből, szépségből, örömteremtésből született. Sokan, akik akkor részt vettek ebben a mozgalomban, és abból táplálkoztak, ami ott létrejött, ma meghatározó személyiségei kultúránknak. Közösségépítők, akik tudják, hogyan kell a múlt értékeinek felhasználásával jövőt építeni.
Már évekkel ezelőtt megszületett egy könyv kiadásának ötlete, amely a KALÁKA által elindított, valamint az általa megerősített mozgalomnak a történetét hivatott feltárni az elérhető források, a korabeli sajtó, a résztvevők emlékei, kallódó fotó- és videóanyagok, mélyinterjúk alapján. Tudni- és tudatni szeretnénk, hogy akik részt vettek benne, a későbbiekben hogyan kamatoztatták saját életükben azt a szellemiséget. A feldolgozatlan tévékritikákon, az erdélyi táncházmozgalom kapcsán elhangzott hivatkozásokon kívül kevés elemző írás született erről a kultúrtörténeti eseményt teremtő tévésorozatról.
Hogyan tovább? Meghívunk mindenkit - nemcsak azokat, akik részt vettek a Hagyományok Házában a beszélgetésen, hanem bárkit, aki késztetést érez -, hogy kapcsolódjon hozzánk, egy új kalandra, az akkori, de ma is érvényes emberi értékek felhasználásával. Ezt csak közösen tudjuk megteremteni. A találkozás alapkőletétel volt. Nyissunk egy új fejezetet az egyéni és közösségi erőből táplálkozó Élettérnek.
Az elkövetkező hónapokban szeretnénk felkutatni és találkozni olyan egykori diákokkal, akik résztvettek a műsorok felvételeinek alkalmain.
Először az 1978. május 27-én tartott csíkszeredai Csángó Kaláka résztvevőinek (szereplőként/meghívottként részt vett akkori diákok) jelentkezését várjuk augusztus 31-ig.
Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen lehetséges, vagy a 0722-072269-es telefonszámon.
 
facebook fekvo poszt 01

 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top