facebook   insta   yt color       

Odorheiu Secuiesc a intrat în istoria păstrării tradiției maghiare în 1978: prima întâlnire de dans popular din lume a fost organizată în acest oraş. De la debut/început a devenit o tradiţie, şi în acest an, între 7 şi 9 septembrie, a fost organizată Întâlnirea Casei dansului popular din Transilvania. Tóth János, directorul profesional responsabil cu relațiile de rețea și cele sociale al Casei Tradiţiilor, a împărtăşit experienţele sale la fața locului. 

Erdélyi THT Forrás Erdélyi Táncháztalálkozó2023

„ Întâlnirea este o adevărată sărbătoare a dansului, din moment ce prima întâlnire a casei de dans popular a avut loc în orașul de lângă Târnavă în 1978. Comunităţile au păstrat cu mândrie această nobilă tradiţie, pentru ca și noi să putem sărbători această sărbătoare în zilele noastre. Privitorul/spectatorul poate avea o experiență uimitoare; mii de oameni au vizitat orașul Odorheiu Secuiesc. Înainte de masă povestim, iar acest moment al zilei este într-adevăr despre familii. Trecând prin piaţa din spatele teatrului, în parc, familiile discută, iar copiii desenează senin pe asfalt. Da, orele trec într-o atmosferă de 1 Mai.

Putem considera cele trei zile ca o întâlnire non-profesională, putem experimenta magia de a fi împreună; putem simți forța și puterea comunității. Cei care vin de la sute sau chiar mii de kilometri se salută ca vechi cunoscuți, iar bucuria lor se împrăştie în întreaga întâlnire. Prezența dansatorilor și muzicienilor mișcării de amatori este adevărata forță a întâlnirii, dar programele ansamblurilor profesionale ridică luminozitatea evenimentului. Activităţile includ următoarele, fără a se limita la acestea, de exemplu, Sala Sporturilor Orașului găzduiește sâmbătă seara spectacolul comun al Ansamblurilor de dansuri populare profesioniste maghiare din Transilvania.

 Erdélyi THT2 Forrás Erdélyi Táncháztalálkozó2023             Erdélyi THT ÁdámGyula fotókiállítás megnyitó Forrás Erdélyi Táncháztalálkozó2023

Programele sunt organizate de Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, iar Institutul – completat de numeroși voluntari – asigură coloana vertebrală a personalului de regizie. Îşi aduce aportul la programe și Casa Tradițiilor, deoarece principalul organizator local este Asociația Culturală Kaszaj, care este un partener strategic important pentru noi.

Vederea mulțimii umple inima participantului de satisfacție: inițiativa veche de patru decenii și jumătate a devenit acum o sărbătoare veselă, unde toate colțurile Bazinului Carpatic sunt prezente - fie ca debutanți, interpreți sau invitați.”


 SUSȚINĂTORI:  KIM logo color  nka 2023
Go to top