facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Bikfalva - Kulturális Központ csűrje

IDŐPONT | 2023 október 14. | 10:00-20:00

Minden ami dió - és rengeteg vidámság!

Egy nap falusétákkal, kincskereső játékkal, a diófával kapcsolatos tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal, diós finomságok elkészítésével, közös diós recepteskönyv összeállításával, diófa- és gyümölcsfa-ültetéssel, gyerekprogramokkal – diós mondókákkal, mesékkel, dióbél királykisasszonyokkal – gyerektáncházzal, a Folker Együttes (Sepsiszentgyörgy) koncertjével és esti táncházzal.

A program a Tündérkert hálózathoz is kapcsolódik -  a helyi, hagyományos gyümölcsfákat is bemutatjuk, sőt: oltványokat venni is lehet majd. Bemutatunk igazi házi gyümölcstermékeket is! 

 Bikfalván több építészeti és tájépítészeti felmérést is végeztünk az elmúlt 15 évben. Ebből derült ki, hogy a faluban több mint 150 diófa áll – 340 fős a település – ezek közül van olyan, amelyik 250 éves! A kúriák elengedhetetlen hozzátartozója a diófa, ami köszönhetően a székelyföldi viszonylatban enyhébbnek számító időjárásnak, Háromszéken megél. Szeretnénk ezeket a diófákat megvédeni, és felhívni a figyelmet megőrzésükre, ápolásukra. Még ma is vágnak ki öreg fákat, mert „sok lapit kell elégetni ősszel“, vagy mert túlzott árnyékot tart. Pedig a diófa és a dió kincs!

IDŐPONT | 2023 július 13-14. | 10:00-00:00

Kiállítás, koncert jam session, bográcsolás és mulatság Bikfalván!

A Csűr underground egy egynapos rendezvény a csűrben és a csűr udvarán megvalósuló kiállításokkal, zenei workshopokkal, esti folk-jazz koncerttel (Bolyki Sára és Várallyay Petra duó, Budapest) és a sepsiszentgyörgyi zenészekkel közös jam-session-nel.  

Sepsiszentgyörgy és körzete híres kortárs összművészeti rendezvényeiről. A „Csűr underground“ is ebbe a sorba illeszkedik, megszólítva nem csak a városi, hanem a vidéki érdeklődőket is. Egynapos rendezvényünkre három különböző  régióból érkező képzőművészt hívunk Háromszék, Csík- és Udvarhelyszékről, hogy a csűrbe és annak udvarára kamarakiállítást állítsanak fel.

Ehhez kapcsolódnának a mindenki számára befogadható és élvezhető zenei programok a csűr udvarán: felhasználóbarát zenei workshopok felnőtteknek és gyerekeknek, este pedig két kiváló fiatal budapesti zenész folk-jazz koncertje.

Kortárs hangvétel hagyományos alapokon. A napról nem maradhat el a közös bográcsozás és az esti jam-session sem a környék zenészeinek bevonásával. Igazi underground feeling egy székelyföldi határvédő faluban!

IDŐPONT | 2023 jún.-júl. 25-2. | 10:00-19:00

Az organikus népi kultúra és a kortárs képzőművészet kapcsolata - alkotótábor és szimpózium Bikfalván

A helyi építtett, kulturális és szellemi örökséget a kortárs művészet nyelvén továbbéltető rendezvényeink több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza.

Korábban ismert nemzetközi művészeket és doktorandusz hallgatókat hívtunk bikfalvi szimpóziumjainkra, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Sepsiszentgyörgyi kihelyezett Képzőművészeti Tanszékének 2021 szeptemberében történt beindulásával azonban tavaly a székelyföldi hallgatók több, Pécsett tanuló, de a Történelmi Magyarország különböző régióiból érkező diákjával közösen alkothattak Bikfalván. Régiók képviselői találkozhattak így egymással, és reflektálhattak az Erdélyben még élő hagyományos organikus kultúrára alkotásaikkal. A nagyszabású záróeseményen a helyi sajtó mellett a község és Sepsiszentgyörgy érdeklődő közönsége is részt vett, de a szakma jeles képviselői is megjelentek más székelyföldi régiókból is.

Idén 30 fő alkothat a bikfalvi csűrben és környékén, de minden esti előadás nyilvános. A zárórendezvány több száz embert megmozgat a környékről, a tavalyi és a készülő idei anyagot pedig Pécsett, a Nádor Galériában is bemutatjuk 2023. szeptember 14-29. között, így nagyon sokan láthatják!

 Erdély egyik legfőbb értéke még élő organikus kultúrája, csodálatos természeti közege és a hagyományos székelyföldi falu Bikfalván még nagyon élő faluképe. Különösen fontos, hogy képzőművész hallgatókat vonjuk be ebbe az értékőrző munkába, és ezzel a jövő generációját készítjük fel az értékorientált alkotásra.

A kulturális központ, melynek udvara és csűrje is tele van izgalmas programokkal!

A csűrt, az udvarát és a kertjét a Bikfalvi Kulturális Központ megújulása óta, 2019-től használjuk kiállítások, programok helyszíneként. Mivel több tere van az épületnek, a szobrászok műhelyeként is működik. 

Az előtte levő köves udvaron szabadtéri kiállításokat rendezünk, itt tartjuk a fogadásokat és több képzőművészeti alkotás, kortárs installáció is mindig születik a csűr falához kapcsolódva a szimpóziumok során. A helyi épített, kulturális és szellemi örökséget a kortárs művészet nyelvén tovább-éltető rendezvényeink több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza.

bikfalva


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top