facebook   insta   yt color       

Hírek

Az új tanévben is folytatódnak a Gyermektáncház alkalmak Marosvásárhelyen. Rendszeresen szervezett gyermektáncházakba várjuk az óvódás és kisiskolás gyerekeket egyaránt!
Közösségi adventre hangolódásra hívjuk a családokat Kolozsváron a Heltai FolkCenterbe!
Emlékidézni gyűlünk össze Kolozsváron is 2023. november 24-én, a táncházmozgalomra épült közel félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére.
A Kallós Zoltán Alapítvánnyal karöltve halottak napján olyan személyiségekre emlékezünk, akiknek az erdélyi népi kultúra fennmaradásában szerepe volt, a néprajz- és hozzá kötődő társadalomtudományok művelői voltak, vagy olyan művészek, akik alkotásaikban az erdélyi népi kultúrát, hagyományt, értékeket megörökítették.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi központjába keres elkötelezett, lelkes és tapasztalt ügyvezetőt, aki támogatja és együttműködik az alapítványi elnökkel a célok elérésében és a hatékony működés érdekében.

A Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold című előadása a Kárpát-medence néphagyományait (néptánc, népköltészet, népzene) feldolgozó, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító, a „rítusokat felemlegető” táncszínház. Ezzel a műsorral lép fel a MÁNÉ 5 városban.
2023. novemberberében nemzetközi citeratalálkozóra kerül sor Marosvásárhelyen. Az esemény részét képezi a Párhuzamok című műsor, amely a Fagyöngy Citerazenekar, a Pergő Zenekar, a Szivárvány Citerazenekar, a Kadarcs Népzenei Együttes közös műsora.

Mély megrendüléssel fogadta alapítványunk Sára Ferenc néprajzkutató, koreográfus, néptáncos halálhírét. Részvétünk a családnak!

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Folklór Napja az Európai Unió MusicAIRE támogatásával, az European Folk Network (EFN) tagszervezetinek koordinálásával valósul meg idén először szeptember 23-án, hagyományteremtő céllal.

Székelyudvarhely 1978-ban vonult be a magyar hagyományőrzés történetébe: a városban szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját. A kezdetből hagyomány lett, s idén szeptember 7-9. között rendezték meg az Erdélyi Táncháztalálkozót.

A harmadik, gyergyói összművészeti fesztiválon, az EgyFeszten a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megújult Folkudvarral vesz részt. A gazdag programkínálatból adunk ízelítőt.

A vonósbandák hagyományát  az UNESCO 2022-ben feltette az Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára. Az erről szóló dokumentumot Balatonfüreden ünnepélyes keretek között adták át július 26-án este.

Nagy sikerrel zárult a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány negyedik Mikházi szabadegyeteme július elején. Az előadások és a programok nagyon látogatottak voltak, a résztvevők teli tarisznyával távoztak. A gazdag programsorozat két napját szemelvényekkel idézzük fel.

Nagy sikerrel ért véget szombaton, július 22-én a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Hagyományok Háza Kriza János Csűrje idén is a rendezvény egyik legfontosabb helyszíneként mutatkozott be.

A július 18-23. között megszervezett 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjába szervesen épül be a Kriza János Csűr folk programja.

1978-ban szervezték meg először a világ első táncháztalálkozóját Székelyudvarhelyen. És bár voltak kihagyások, hosszú szünetek, a néptáncos lélekben mindig is zengett a szó, a dal, a tánc és közösség utáni vágy.
2023. szeptember 7-9. között újra a népzenétől és tánctól lesz hangos az egész város. 
FELHÍVÁS!
Keressük az 1978. május 27-én tartott csíkszeredai Csángó Kaláka résztvevőit (szereplőként/meghívottként részt vett akkori diákokat)!
Emlékidézésre gyűltünk össze az Erdélyi Hagyományok Házában 2023. április 20-án, egy csaknem félévszázados tévéműsor, a Kaláka felelevenítésére. A táncházmozgalomra épült Kaláka a Román Televízió Magyar Adásának egyik legjelentősebb műsora volt.
A Nyárád-menti, Marosvásárhely közelében fekvő Mikháza az erdélyi kultúrának emblematikus helye. Lehet, hogy kevesen tudják, de a mikházi ferencesek rendfőnöke volt Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője. Itt, egyházi keretek között, a kolostorban indult el az iskolai oktatás, amelyet később Vásárhelyre helyeztek. Itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja.

Amennyiben elhivatást érzel, hogy segítsd visszaszoruló néphagyományaink továbbéltetését, várunk a közösségünkbe!
Munkatársakat keresünk Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon.

Biztos Te is észrevetted, hogy mindaz a tudás, amely évszázadok alatt felgyűlt a falusi, paraszti társadalomban, a fogyasztói társadalom általánossá válásával visszaszorulóban, kiveszőfélben van. Pedig nekünk meggyőződésünk, hogy ma is nagyon fontos: építi a lelket, testet, még az is lehet, hogy életet is menthet nehéz helyzetben. Ezt a tudást ma már általánosan néphagyománynak nevezzük és apáról fiúra adták át őseink.

Jelentkezési határidő: 2023. július 31.

A hirdetés lejárt.

Kedves gyerekek, kedves szülők és pedagógusok!

Lezárult a 2022/2023-as tanévre meghirdetett 3 fordulós levelezőversenyünk, a HagyományOKOS, és elérkezett az eredményhirdetés napja.

A 2–4. osztályos gyermekeknek kiküldött feladatok őszi, téli és tavaszi témakörökhöz kapcsolódtak. A vetélkedő október–április hónapokat ölelte fel, és az eredményhirdetést júniusra ígértük. Reméljük, hogy a generációk közötti kapcsolatokat is erősíthettük, a gyerekeket a feladatokkal arra ösztönöztük, hogy hozzátartozóikat (szülőket, nagyszülőket, idősebb rokonokat), szomszédaikat faggassák ki, meséltessék, családi közös programként próbálják ki azokat a hagyományos tevékenységeket, amelyekből annak idején a gyerekek is természetszerűleg vették ki a részüket. Célunk volt az is, hogy lehetőleg az osztályközösségek is fogjanak össze, a kisdiákok együtt alkossanak, és szórakozva tanuljanak.

1. oldal / 7


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top