Gyergyószéki népzenészek találkozója, gyereknéptáncosok előadása és gazdanap - zenével, tánccal, főzéssel

11:00  “Jó főzéshez szól a nóta” - a Gazdanapi, hagyományos “Vándorfakanál” bogrács-főzőverseny alatt a Gyergyószéki népzenészek találkozójára kerül sor. Terveink szerint a több mint 20 népzenész és (egy / két) nótaénekes közös előadása kezdi a kulturális forgatagot. A közös muzsikálás után a zenészek elindulnak a téren és az egyes tűzhelynél sürgölődő baráti társaságok, intézmények, szervezetek hangulatát fokozzák zenéjükkel.

gyergyocsomafalva gazdanap

13:00 - A Gyergyócsomafalvi “Mocorgók” néptánccsoport előadása

2016-ban még a Maros Művészegyüttes tagjaiként kapták a felkérést Balázs-Bécsiék, hogy tanítsanak 86 táncolni vágyó gyereket Csomafalván.

A pár év alatt szinte minden Kárpát-medencei tájegység jellegzetes figuráit megtanulták a gyerekek. Tudják a szilágysági, mezőségi, kalotaszegi, vajdaszentiványi táncokat, de a gyergyói, csíki, székelymezőségi és széki táncokat is. Hosszas felkészüléssel elkészítettek egy teljes táncelőadást, Jerika kövének legendáját, amivel másfél év alatt 35 fellépést tudhat maga mögött az együttes.

Az előadásban különböző tájegységből láthatunk majd táncokat.

14:50 Az előadása végén a műsorban is megjelenő csomafalvi néptánc, a “Köllők tánca” eljárására hívjuk a jelenlevőket, vendég és itthoni néptáncosokat.