facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat


Homoródalmás - Kultúrcsűr

IDŐPONT | 2023 augusztus 30-31. | 09:00-19:00

Ismerkedés különféle kézműves hagyományokkal, kézműves foglalkozások, táncház, koncert!

Homoródalmáson a szüreti mulatságot és a Barlangfesztivált mindig szeptember első hétvégéjén tartjuk. Ehhez a rendezvényhez kapcsolódóan a Kuckó Egyesület augusztus 30-31 között a Kultúrcsűrben nyílt napot tart, melyen gyermekfoglalkozásokra, az különböző kézműves szakmák bemutatkozójára, kiállításra, koncertre népdaltanulásra és táncházra kerül sor. A program célja, hogy az Egyesület a kézműves tevékenységek bemutatása által közösségépítő és közösségformáló szerepet töltsön be.

IDŐPONT | 2023 június 26-30. | 09:00-19:00

Ismerkedés a gyapjúval, birkanyírás, nemezelés - együtt!

Az idei táborunk témája a hagyomány és modernitás, megújulási lehetőségek a gyapjú felhasználásában. És persze mindenki megismerhet a hagyományos birkanyírás és gyapjú-feldolgozás módszereit.

IDŐPONT | 2023 június 14-17. | 09:00-19:00

Szakmai találkozó az oklándi templom mennyezetkazettái mintakincsének felhasználásával

A Kuckó Egyesület 2021-2022-ben lefényképezte és felleltározta az oklándi templom mennyezetkazettáinak motívumkincsét. A munka eredményeként új mennyezettáblákat festettünk, melyek kiállításra kerültek Miskolcon és Törökszentmiklóson. Mindkét helyszínen - a kiállítás ideje alatt - bútorfestő szakkört tartottunk a helyieknek.

A hely, ahol múlt és jövő összeér!

Homoródalmás nevét írásos forrás 1332-ben említi először. A település hét kis községből: Almás, Benczőfalva, Czikefalva, Kakod, Varjas, Ipacs és Benes falvakból alakult ki. A falu a 19. századra már több, mint 2000 magyar ajkú lelket számlált, és híres bútorfestő-központként tartották számon. 

 

A település lakosai a mai napig nem csak őrzik, de megélik hagyományaikat úgy viseletben, mint zenében vagy táncban. A Kultúrcsűrben helyi és idelátogató együtt tanulhat, táncolhat, énekelhet, kézműveskedhet - így lehet a tradíció közös mindennapjaink részévé!


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top