facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Előadások, koncertek

Június 7-én 17 órakor a Hagyományok Háza Halmos termében mutatják be Jávorszky Béla Szilárd Kelemen László – Erdélyből a világ című kötetét. Az eseményen Dr. Fehér Anikó népzenekutató, Papp István Gázsa népzenész, Dr. Árendás Péter népzenész, zenetanár és a könyv szerzője, Jávorszky Béla Szilárd beszélget Kelemen Lászlóval. A bemutató után 19 órától a Hagyományok Háza címzetes főigazgatója hangszert ragad és az Ökrös zenekarral ad koncertet.

 A magyarországi Dalinda a cappella trió énekesnői – Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára - mindannyian a magyar népzene elkötelezettjei. Zeneiségükben mégis arra törekednek, hogy a népdalokhoz szükséges hiteles, ösztönös éneklési stílust modern formában, több szólamban, érzékenyen átdolgozva vigyék színpadra.

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, melyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is. Alapítványunk szervezésében idén sem marad el Ég és Föld című ünnepi koncertsorozatunk, ahol az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz társul a földi népművészet.
Közös ünnepi hangolódásra hívjuk az érdeklődőket idén adventben!
Kerek egy ég alatt - mese, ének, homokrajz című műsorával járja be Erdélyt három magyarországi művész december 18-22. között, akik turnéjukat a kincses városban kezdik meg 18-án.
Különleges koncertprogrammal várjuk az érdeklődőket december 9-én, amelyet énekhangra és orgonára szerkesztettek előadói.
A Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold című előadása a Kárpát-medence néphagyományait (néptánc, népköltészet, népzene) feldolgozó, a női princípiumot a figyelem középpontjába állító, a „rítusokat felemlegető” táncszínház. Ezzel a műsorral lép fel a MÁNÉ 5 városban.
A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Szalonna és Bandája zenekar hivatásként választotta a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését. Egy olyan kultúrának, melynek gyökerei többszáz esztendőre tekintenek vissza és amely kultúra jelenthet igazi erőt megmaradásunkhoz.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány nagyböjtben négy koncertet szervez Erdélyben Ég és Föld címmel, a négy erdélyi történelmi egyház egy-egy templomában: Csíkszeredában a Szent Ágoston katolikus templomban, Székelykeresztúron az unitárius templomban, Marosvásárhelyen a református Vártemplomban és Kolozsvárott az evangélikus Pietati templomban.

2023 márciusában három helyszínen lép fel Erdélyben a magyarországi Tímár Sára és zenekara. A válaszúti, gyimesközéploki és marosvásárhelyi koncertekre március 24-26. között kerül sor.

A Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásával létrejött Erdőfű zenekar 2023 februárjában Kelet felől című műsorával öt helyszínen lép fel erdélyi koncertkörútja alkalmából.

Szentegyházasfalván az 1700-as évek eleje óta hagyomány a betlehemes. Kisebb megszakításokkal évente eljátszották. A Szentegyházasfalvi Angyal Csoport betlehemes játékának 2021-ben készült felvévetele.

A magyarországi, idén 25 éves Fonó Zenekar három karácsonyi koncerttel örvendezteti meg az erdélyi és partiumi szórványközösségeket. Az eseményekre 2022. december 12-14. között kerül sor a következő szerint:

Rendek között, vonók mögött koncerttel nyitja az évadot a Szeredai Táncház 2022 szeptember 2-án.
Egyedülálló alkalomra kerül sor Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban. Népzenei koncertre várjuk az érdeklődőket vasárnap, 2022. június 12-én, amelyet saját gyűjtéseiből szerkesztett Pávai István népzenekutató. 
Június 14-18. között Erdély-szerte öt helyszínen koncertezik a Fonó Zenekar és vendégeik. A Tanúhegyek című előadással lépnek fel, hagyományőrző vendégeik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeznek.
   Májusban két napot a szászcsávási népi kultúrának szentelünk. Az Isteni kéz című dokumentumfilm vetítése köré szervezett, teljes programsorozatra várjuk az érdeklődőket.

Egyedülálló koncertsorozattal készülünk a húsvétra. A rendhagyó műsorok lehetőséget adnak az égi és földi világ zenei találkozására. Három erdélyi városban tartunk feketevasárnapi és nagycsütörtöki koncerteket.

 
 
Csíkszeredában az Üsztürü koncertjével emlékezünk a magyar szabadságharcra. Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány közös szervezésében valósul meg.

Az erdélyi táncházzenészek 2012. óta jótékonysági céllal szerveznek táncházakat, gyűjtéseket.


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top