facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

XIII. Dunán innen, Tiszán túl címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági seregszemlét hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében. A verseny középpontjában a népi műfajok állnak, négy kategóriában: népmese, népzene, népdal, néptánc.
Két korcsoportban lehet jelentkezni:
I. korcsoport: 6-tól – 12 évig.
II. korcsoport: 13-tól – 18 évig.
A vegyes korosztályú csoportok a létszám aránya szerint lesznek besorolva I. vagy II. korcsoportba.
A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet, népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.
A verseny több helyszínen zajló fordulóit áprilistól májusig szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Ezekről kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe.
Néptánc
Néptánc kategóriában egyéni, páros és csoportos formációban lehet indulni. A versenyzők fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, egyéni és páros tánc esetén legfeljebb 4 perc, csoportok esetén legfeljebb 6 perc időtartamban. Az előadások elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és eredeti előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása. A táncokat egy felkért zenekar fogja kísérni, ehhez kérjük, a jelentkezéssel egy időben a koreográfiák hanganyagát szíveskedjenek elküldeni.
Népzene
Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú csoportok indulhatnak. A versenyző zenészek, zenekarok, hangszeres együttesek fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, legfeljebb 5 perc időtartamban. Az előadás során csak saját, népi hangszer használható (tehát pl. blockflöte nem). Az egyéni vonósok, pengetősök és fúvósok külön-külön kerülnek értékelésre. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása. Egyéni kategóriában induló hegedűsök esetén lehetőség van brácsa kíséret biztosítására (saját tanára vagy a zsűri egyik tagja).
Népdal
Népdal kategóriában egyszemélyes és csoportos műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők egy korcsoportonként egy szabadon választott Kárpát-medencei népdalcsokorral szerepelhetnek, itt a népdal tájegység megjelölésével. Erre összesen négy és fél perc áll rendelkezésükre, ez alatt kell előadni a szabadon választott dalokat . Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok eredeti előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.
Népmese
Ebben a kategóriában nevezni lehet a magyar népmese kincsből merített eredeti népmesével, fordulónként egy-egy mesével, legfeljebb 5 perc időtartamban. Egyéni és csoportos nevezéseket is elfogadunk. Értékelési szempont a népmese folyamatos előadása; az előadó(k) beszédkészsége, előadásmódja; a szöveg érthetősége, megfelelő hangsúlyozás; az előadó(k) kapcsolata a mesével és a közönséggel; színpadi megjelenés.
A zsűri javaslata, hogy a gyermekek a „saját nyelvükön” meséljenek, ne próbáljanak más dialektusban mesélni (vagy olyan mesét, amit nem éreznek magukénak). A felkészülésben a hazai folklór gyűjtemények mellett (ezek megtalálhatók pl. a Hagyományok Háza könyvtárában) sokat segíthetnek az interneten megtalálható, élő mesemondókról, élőszavas mesélésről készült videók.
ERDÉLYI ELŐVÁLOGATÓ: 2024. június 8., szombat 11:00, Madéfalva, Kultúrotthon
Jelentkezési határidő a erdélyi előválogatóra: 2024. június 4-ig.
Kárpát-medencei döntő: 2024. június 30., Miskolc
Tisztelt Résztvevők, aki igényelne zenei kíséretet a központi zenekartól, az a lejátszandó népzenei anyag csatolásával (kotta, hang-, vagy videó felvétel, hangnem és tempó) az igényét a jelentkezőlapon megadott elérhetőségen az ott megadott határidőig egyeztetni szíveskedjenek.
Egy tanuló több versenyágban is nevezhet.
A tehetségkutató fővédnöke:
Sebestyén Márta, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas népdalénekes, előadóművész
Szervező:
Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány
Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület
Támogatók:
Madéfalva önkormányzata
Kulturális és Innovációs Minisztérium
Nemzeti Kulturális Alap
Miskolc Megyei Jogú Város
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top