facebook   insta   yt color       

TÁMOGASD ALAPÍTVÁNYUNKAT!                                                                        

Jávorszky Béla Szilárd kötetében a Kelemen Lászlóval készült interjúk alapján, néha szó szerint idézve őt, nemcsak az erdélyi táncházmozgalom történetéről, hanem a Fonó Budai Zeneházban készült Utolsó Óra gyűjtésekről, az Ökrös zenekar munkájáról, és nem utolsó sorban a Hagyományok Háza első húsz évéről nyújt képet a téma iránt érdeklődőknek.

„Kelemen László pályája sok szempontból ideális áttekintését adja a hetvenes években indult, és az új évezredben az intézményesülés útjára lépett népzenei revival mozgalom történetének. ” – fogalmaz Jávorszky Béla Szilárd, a kötet szerzője. Ahogy Berán István, a kötet szakmai lektora is rámutatott: „Kelemen szemléletmódja, attitűdje, prioritásai eltérnek a korábbi kötetek szereplőiétől, ezáltal a sorozat eddig nem, vagy csak érintőlegesen tárgyalt színekkel és mozzanatokkal gazdagodott.”

KelemenLaszloKonyv mockup

Kelemen László Ditróban, egy gyergyói színmagyar faluban született, és nőtt fel, tízévesen mint tehetséges székely parasztgyerek Marosvásárhelyre került, majd Kolozsváron klasszikus zeneszerzést tanult, miközben a Bodzafában brácsázott, és aktívan részt vett a helyi táncházi életben. A legsötétebb Ceauşescu-időkben, 1986 októberében települt át Magyarországra, ahol az Ökrös együttes brácsásaként népszerűsítette a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt. 1997 és 2001 között ő volt a kezdeményezője, mentora, gyűjtője és legfőbb szervezője a Fonó Budai Zeneházban tartott Utolsó Óra programnak, melyhez hasonló méretű hangszeres népzenei gyűjtés legalább fél évszázada nem volt Magyarországon.

„2001 januárjában az élő és újraélhető népművészet teljes egészét átfogó új állami csúcsintézmény, a Hagyományok Háza alapító főigazgatója lett, és dolgozott annak élén bő húsz éven át. Azóta pedig nagy erőkkel építi annak határon túli – mindenekelőtt erdélyi – hálózatát” – mutat rá Jávorszky Béla Szilárd.

A fotókkal gazdagon illusztrált és QR-kóddal elérhető hangzó melléklettel ellátott kiadvány bepillantást enged Kelemen László gyermek- és ifjúkorába, a zenész és zeneszerző, az intézményalapító és -vezető életébe is.

Információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/erdelybol-vilag-konyvbemutato

Kelemen Laszlo fotogyujtemenyebol

Az Ökrös zenekar


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top