facebook   insta   yt color       

 A kézműves foglalkozásoktól kezdve az élőszavas mesemondáson át néprajzi előadásig, de még táncház, zenés népmese-játék is várja a vásárhelyi közönséget, és nem csak őket. A Vásárhelyi Forgatag kavalkádjába várjuk az érdeklődőket messzeföldről is, a folkprogramok helyszíne a Vásárhelyi vár.

 

Kézműves foglalkozások

Bőrművesség - Szász Judit

Augusztus 27. (szombat) – 15.30 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 14.30 óra

 Bőrből alkotni mindig izgalmas kihívás: számtalan ötletet ad, rengeteg technika, fortély alkalmazható, és minden tárgyban megvalósítható a hiteles kézművesség „szentháromsága”: a funkció-forma-díszítmény egysége. Egyedi használati tárgyak készülnek, melyeknek fő értékei a hagyománykövetés, az igényes anyagválasztás, tervezés és kivitelezés. Szász Judit kézműves oktatóként is ugyanezeket az értékeket támogatja, és igyekszik továbbadni gazdag szellemi és tárgyi kultúránkból a lehető legtöbbet. Ezen a rendezvényen egy – már kevesek által alkalmazott – bőrműves díszítő technikát, a szironyozást fogja bemutatni az érdeklődőknek.

 

Népi motívumok festése fára gyerekeknek és felnőtteknek - Török Zsuzsi és Bajkó Enikő

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

A kézműves foglalkozás során kis fadarabokat (pl. kulcstartónak, medálnak, poháralátétnek valót) festünk meg és díszítünk népi motívumokkal. A festéshez akrillfestéket használunk, amit sajnos nem lehet a ruhából kimosni, ezért ajánlott játszóruhába jönni, vagy festőköpenyt, pólót hozni (néhány kötényt tudunk biztosítani). A foglalkozás korhatár nélküli, de kisebb gyerekeket csak kísérővel tudunk fogadni. Bátorítjuk a felnőtteket, hogy ők is ecsetet ragadjanak, és néhány órára elmerüljenek az alkotás színes világában!

 

Agyagozás – Moldován Emese

Augusztus 28. (vasárnap) – 15.30 – 20.00 óra  

A föld egy ősi elemünk, innen származik az anyag, amivel dolgozunk: az agyag. Térjünk vissza a természethez, a természeteshez. Alkossunk valami szépet, valami „hasznosat” a nedves, sötét, hideg agyagból.

 

Fafaragás – Borbély Attila

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

A foglalkozáson a 10 év fölötti gyerekek és a felnőttek is kipróbálhatják a fában vésővel való faragás technikáit, a tervezéstől a kivitelezésig. A résztvevők készíthetnek népi motívumokkal díszített ajándéktárgyakat, használati tárgyakat és akár saját egyedi alkotásokat is. A faragás során folyamatos figyelemre, fegyelemre van szükség, és elengedhetetlen a türelem, mivel borotvaéles szerszámokkal dolgozunk.

 

Hímzés – Ávrám Éva és Simó Ünige

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

A hímző-varró sátorban a következő tevékenységekre várjuk a résztvevőket, gyerekeket és felnőtteket: magyar népi motívumaink felhasználásával hímzés 8 éves kortól 99 éves korig, bojtkészítés fonalból 3-tól 12 éves korig, babavarrás természetes szálú alapanyagból, valamint szoknyakészítés bemutatása baba méretben 10 éves kortól 99 éves korig. Foglalkozást irányít, oktat: Avram Éva okleveles népi hímző, viseletkészítő; Simó Ünige okleveles népi hímző.

 

Gyöngyfűzés – Molnár Rozália és Derzsi Ágnes

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 14.30 óra

Van szép viseleted és szeretnél egy hozzá illő gyöngyékszert? Gyöngyfűző sátrunkba te magad készítheteted el a karkötődet, nyakláncodat! A legények se keseregjenek, nekik is lesz lehetőségük kipróbálni a gyöngyfűzés technikáját, készíthettek különböző gyöngyállatkákat.

 

Nemezelés – Bíró-Janka Anna

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

A nemezelés több ezer éves múltra visszatekintő mesterség. Napjainkban egyre szívesebben használják ezt az ősi technikát, úgy a nemezkészítő mesterek, mint a hobby kézművesek. Gyakran találkozunk vele gyerekfoglalkozásokon, táborokban is, hiszen a nemezelés az alkotás örömét nyújtja a gyerekeknek, megmutatja azt a csodát, amikor egy kis kupac gyapjúból kitartó munkával kész tárgyat varázsolnak maguknak, egy labdát, egy virágot, egy karkötőt. A Folkudvar nemezsátrában is hasonló szépségeket fogunk készíteni a gyerekekkel.

 

Csuhé dísztárgyak készítése – Orbán Veronka

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

A hagyományos csuhéfonás rejtelmeibe kapunk betekintést. Régebben, amikor a kukoricát még nem gépekkel, hanem kézzel szedték, az őszi betakarítása után következett a kukoricafosztás, málé- vagy tengerihántás, ahogy a különböző vidékeken nevezték. Le kellett szedni a csuhéját, nehogy a kukorica tönkre menjen. Közösségi munkaalkalom volt ez, lehetőséget adott a mesélésre, éneklésre, mókázásra. A csuhét aztán állati takarmányként vagy alomként használták, de üvegek száját is bekötötték vele, hordók dugóját csavarták körbe, kötelet sodortak belőle, az ágyban lévő zsákokat tömték meg vele, készülhetett belőle edényalátét vagy kosár, gyermekek számára baba vagy lovacska, karácsonyi betlehem, csuhéangyalka, mindenféle szép csuhédísz, kedves csuhéfigura.  A kukoricacső lefosztott héja, a csuhé manapság sokak számára csak hulladékot jelent. Pedig kis kézügyességgel csodálatos tárgyakat készíthetünk csuhéból.

 

Szövés – Kelemen Vera

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

Kelemen Verát még kiskoroában elvarázsolt a szövés, s a varázslat ma is tart. Nagyszüleink, dédszüleink öröksége eltűnőben, nekünk pedig feladatunk megtenni a tőlünk telhetőt, átörökíteni, éltetni azt. Engedd, hogy elvarázsoljon téged is.

 

Mesesátor

Délelőttönként élőszavas mesemondással várjuk a gyermekeket a Mesesátorban. A népi mesemondó hagyományt követve fejből mesélünk, nem könyvből olvasunk, interaktív és improvizatív módon, a mesehallgató gyermekek reakcióit is figyelembe véve, mesébe szőve alkotunk újra ismert vagy kevéssé ismert népmeséket.

A Mesesátorban 10:00 órától 20:00 óráig színezni, kirakós játékokkal és memóriakártyákkal játszani, meséhez kapcsolódóan ujjbábokat készíteni is lehet. A sátor előtti zöldfüves téren kicsik és nagyok kültéri fajátékokat, ügyességi játékokat próbálhatnak ki, akár versenyezhetnek is a gyerekek egymással.

Élőszavas mesemondás

Augusztus 26. (péntek) – 11:00-12:00

Mesemondók: Balogh Erzsébet, Derzsi Ágnes és Szentgyörgyi Zselyke

 

Augusztus 27. (szombat) – 10:00-10:30

Mesemondók: Csibi Cecília és Tekei Erika

 

Augusztus 28. (vasárnap) – 11:00-12:00

Mesemondók: Erdei Beáta, Moldován Emese és Isztojka Máté

 

Élőszavas mesemondás felnőtteknek

Augusztus 27. (szombat) – 18:00 órától

A hagyományos közösségekben a népmesét nem csak a gyermekek szórakoztatására, nevelésére, okítására mondták, hanem felnőtt mesemondók meséltek felnőtt mesehallgatóknak. A magyar nyelvterület tipikus mesemondási alkalmai (pl. kukoricafosztás, fonó/guzsalyas) fokozatosan tűntek el, de helyettük létrejöttek a mesemondás új alkalmai (pl. mesemondó versenyek, mesekocsma, mesepárbaj). A mesekocsma keretében a mesemondók egymást váltva, improvizatív módon mesélnek felnőtteknek szóló meséket, bevonva a közönséget is. Mesemondók és mesehallgatók közösen borozgathatnak, sörözgethetnek is közben.

 

Augusztus 27. (szombat) – 17 óra

Mese, mese, mátka – mesés, játékos foglalkozás Benkő Évával

Időtartam: 40–50 perc

„Mese, mese, mátka,

Pillangó s madárka,

Ingó-bingó rózsa,

Hallgass a meseszóra!”

A népmesék útmutatóként szolgálnak az isteni rendhez való visszaigazodáshoz. Akadályok, próbatételek elé állítják a hőst, de kiutat is mutatnak az esetleges eltévedésekből. Az adott közönséghez igazodó élőszavas mesemondást népi játékok, mondókák, dalocskák egészítik ki. A gyermekek kipróbálhatják erejüket, bátorságukat, leleményességre tehetnek szert. Szeretettel várunk minden nyitott szívű, bátor, kalandvágyó gyermeket!

 

Augusztus 28. (vasárnap) – 12 óra

Mesetáncház Benkő Évával

Muzsikál az Üver zenekar

A mesetáncház a népmesét, a népi játékot és a néptáncot ötvözi. Egyszeri és megismételhetetlen az élmény, hiszen az adott közösség pillanatnyi reakciói bevonódnak a történet mesélésébe, humora is csak nekik szól. Az együtt megélt mesét – „aki nem hiszi, járjon utána!” felhívással – egy cselekvő tevékenység követi, melynek tartalmát mondókák, népi játékok, dalocskák, az élő népzene és a néptánc képezi. A próbatételekkel teli úton megoldást, segítőket kínál a mese a bátor hősnek. A mesehallgató gyermekek kipróbálhatják erejüket, bátorságukat, ezáltal a mesehőssel azonosulva gyakorlatban szereznek tapasztalatot. Felnőtteknek is ér bekapcsolódni!

 

Augusztus 28. (vasárnap) – 16:00 óra

A király rózsái – zenés népmese-játék

Előadók: Cserey Both Zsuzsa és Kádár Zoltán János

Az interaktív, népdalokkal, mondókákkal, tánccal fűszerezett mesejáték óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánlott.

Volt egyszer egy király, s annak egy csodálatos virágoskertje. Sok kertész próbálta már a király örök életet adó, kiszáradt rózsabokrát életre kelteni, de egynek sem sikerült. Volt azonban egy bátor legény, aki csak a meséléshez értett, de mégis beállt kertésznek a királyhoz. Vajon neki sikerült a rózsabokorra virágot varázsolni? Ha kíváncsiak vagytok, gyertek, meséljetek, játsszatok együtt a mesemondóval, daloljatok a mesedalnokkal, hátha együtt sikerül virágba borítani azt a varázslatos rózsabokrot.

 

Augusztus 28. (vasárnap) – 17:00 óra

Észak-mezőségi népdaloktatás Cserey Both Zsuzsával

Muzsikál az Üver zenekar

Cserey Both Zsuzsa (népdal-, néptánc- és kézműves oktató, néprajzkutató) észak-mezőségi, Beszterce környéki és Sajó menti népdalokat énekel és tanít meg a közönségnek. Szeretettel várunk közös éneklésre minden érdeklődőt!

 

Augusztus 26. (péntek) – 12:00 óra 

Népdaloktatás Kásler Magdival

Kásler Magdi, a Maros Művészegyüttes tánckarvezetője és énekese közös népdaléneklésre és népdaltanulásra várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a Folkudvar Mesesátrába, a táncházmozgalom ötvenedik évfordulója alkalmából.

 

Figura színpad

Előadások

 

Augusztus 26. (péntek) – 16.00 óra 

Paár Julcsi - Hangoló: Kerekerdő

Mesekoncert, családoknak

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi. Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. 

Paár Julcsi - Hangoló : Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek  a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. 

Közreműködnek:

Paár Julcsi - ének, mese

Csernók Klára - hegedű

Papp Endre - brácsa

Könczei Bálint - harmónika

Szabó Dániel - cimbalom

Bede Péter - fúvós hangszerek

Bognár András - bőgő

Pálffyné Tóth Beatrix - tánc

Csiki Gergely - tánc

 

Augusztus 26. (péntek) – 13:00 óra

Fekete piros - Szövérfi Zsuzsa a széki népviseletről

 Nemzetünk meghatározó jellemzője és ismertetője a nyelv mellett a viselet. Szék, a Mezőség szívében található település, ahol egyedi, szép viseletet találunk, amelyet a székiek hordanak is, főleg ünnepek és lakodalmak alkalmával. Nem csak a viselete csodálnivaló ennek a helynek, hanem sajátos mintájú kézimunkái, szőttesei, népdalai, táncrendje és gazdag szokásvilága is. Legtöbb otthonban megtalálható még a tiszta szoba (első ház) is. Szék a táncházmozgalom bölcsője. Kányádi Sándor versében írja a székiekről: „Fekete piros, fekete piros táncot jár...” De mitől is lettek a székiek a fekete, piros népe?  Ha ránézünk egy viseletben lévő széki asszonyra, láthatjuk. Miért és honnan e két szín? Hogy is néz ki a viselet? Hogyan öltözik, mi van a kanapéjában egy széki asszonynak, mikor melyik darabot mivel társítja, és hogyan hordja (hordhatja)? Ezekre a kérdésekre próbál az előadó válaszolni és kis ízelítőt nyújtani e csodálatos falu gazdag hagyományvilágából.

 

Augusztus 27. (szombat) – 15:30 óra

Dávid Alpár: Népviselet-készítés a 21. században

A népviselet-készítés mára nagyrészt átalakult, hagyományozódó formái rekonstruálásokkal érhetők el. Az előadó szeretne rávilágítani a 21. századi viseletkészítés problémáira, és arra, hogy hogyan képes egy cég fenntartani magát az efféle megrendelésekből. Bemutatja a vállalkozuk alapítóját, édesapját, elmeséli, hogy honnan indult a cég, meddig ért el, és merre tart. Továbbá szeretné kihangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos cél lenne a fiatalok számára, hogy ezeket a hagyományos mesterségeket továbbvigyék, éltessék, ápolják.

 

Augusztus 27. (szombat) – 10:30 óra

Csihi-puhi történetek - bábelőadás

Rendező és dramaturg: Bonczidai Dezső. Előadják: Bonczidai Dezső és Szabó Dániel.

Klasszikus paravános kesztyűs bábjátékot kerül bemutatásra. Az előadók hisznek abban, hogy Miska, az előadás főhőse vitalitásával, életigenlésével megmosolyogtatja a gyermek és felnőtt nézőket egyaránt. Az előadás három humoros történetből épül fel, melyben Miska megküzd a halállal és az ördöggel. A többi vásári bábhőshöz hasonlóan, hibáival együtt is szerethető hős, aki révén mi is elhisszük, hogy saját életünk hősei mi magunk vagyunk. Az élő zenét Szabó Dániel bábszínész biztosítja, aki egyben interaktív kapcsolatot tart a nézőkkel és a bábbal is. Ajánljuk minden 4 év feletti nézőnek.

 

Koncertek, táncházak

Szombat esti táncház a Soroglya és az Öves együttesekkel

Augusztus 27. (szombat) – 23:00 - 4:00 óra

Helyszín: Petőfi-kávéház

   A Soroglya zenekar eredeti felállása 2009-ben, a Nagyvárad Táncegyüttes zenekarának egykori tagjaiból alakult. Az elmúlt 11 évben számos zenész volt a zenekar tagja. Román Hunor, Szabó Lóránd, Szilágyi Tóni (prímások), Szukits Éva (brácsás), Kelemen-Molnár János (nagybőgő). A zenekar mostani felállása 2019 augusztusában alakult ki. Zenekarunk tagja az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének és a Partiumi Táncháztalálkozó főszervezője.

Céljuk Partium vidékének népi kulturális aktivitását minél jobban megerősíteni. Zenekarukat a népzenén keresztül kapott erő, az egymás közti jóbarátság, szeretet tartja össze, motiválja és viszi előre. Külön-külön más emberek vagyunk, de egy valami mégis közös bennünk, a népzene iránti szeretetünk és alázatunk.

   Az Öves együttes a moldvai és az erdélyi furulyás és vonós népzene gyűjtésével tolmácsolásával és népszerűsítésével foglalkozik már 17 éve. Együttesünk a  nevét, a moldvai csángók „Öves” nevezetű körtáncáról kapta. Moldvai, gyimesi, felcsíki, nyárádmenti dalok szépségét igyekszenek megosztani közönségükkel és autentikus népzenét játszanak hagyományos hangszerekkel. Szándékuk nem csak a közönséget szórakoztatni, hanem felkelteni figyelmét kulturális értékeink iránt. Olyan tevékenységekben vesznek részt, melyek ezt a célt szolgálják. A legsikeresebb rendezvényeik azok, amelyeken a zenészeik, énekeseik közösen bevonták a közönséget is a táncokba.

Marosvásárhelyen heti rendszerességgel zenélnek és oktatnak gyermek- és felnőtt-táncházban. Együttesük igyekszik visszaadni az énekes és hangszeres népzene eredeti hangzását, stílusát és megtartani annak funkcióját.

 

Örömzenélés a Folkudvarban: Györgyi Tamás és bandája (Erdőszentgyörgy)

Augusztus 26. (péntek) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 27. (szombat) – 10.00 – 20.00 óra

Augusztus 28. (vasárnap) – 10.00 – 20.00 óra

Helyszín: Folkudvar

A banda 2020 nyarán alakult, a kis csapatnak 4 állandó tagja van, Sinkó András tanítványai, még kezdő zenészek. Szeretnénk több tapasztalatra szert tenni, fejlődni és minél több helyre eljutni. Örömzenélést hallhatunk tőlük a Forgatagon reggeltől-estig, amivel a Folkudvarban a hangulatot fokozzuk!

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatást, amelynek köszönhetően minőségi programokkal örvendeztethetjük meg a Vásárhelyi Forgatag résztvevőit!


 TÁMOGATÓINK:  KIM logo color  nka 2023
Go to top